NHG kostengrens naar € 290.000,-


  • 20 december 2018
NHG kostengrens naar € 290.000,-

Vanaf 1 januari 2019 wordt de nieuwe kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie € 290.000,-. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger: € 307.400,-. Het bedrag is gerelateerd aan de gemiddelde koopsom van woningen in Nederland.

Bijkomend voordeel is dat de verschuldigde borgtochtprovisie voor het aanvragen van de NHG in 2019 wordt verlaagd naar 0,9%. En dit is slechts een tussenstap. NHG ziet goede aanknopingspunten om de provisie na 2019 verder te verlagen.

De Nationale Hypotheek Garantie: vangnet maar geen hangmat

De NHG biedt belangrijke voordelen voor wie een lening afsluit voor de aankoop, verbouwing of het duurzaam maken van de eigen woning. Door verschillende oorzaken kan iemand die een hypotheek afsluit in een situatie komen waarin hij de lening niet meer kan betalen. Denk aan de situatie dat iemand zijn baan verliest, arbeidsongeschikt raakt, de relatie met de partner eindigt of dat de partner komt te overlijden. Dit kan leiden tot wegvallen van inkomsten waardoor de hypotheek niet langer betaald kan worden. De NHG zal in dergelijke situaties helpen met het vinden van een oplossing. Bijvoorbeeld door met de bank af te spreken dat de betalingsverplichting tijdelijk wordt opgeschort. Maar is er geen oplossing mogelijk dan zal de woning moeten worden verkocht en uit de opbrengst hiervan zal dan de hypotheekschuld worden afgelost. Het kan voorkomen dat de opbrengst uit de verkoop van de woning lager is dan het restant van de hypotheekschuld. Bij een NHG zal het Waarborgfonds dan de bank het verschil betalen. De bank krijgt op die manier het totaal geleende bedrag terug. Dat wil niet zeggen dat daarmee ook de consument van de schuld af is.

Buiten eigen schuld

Stel dat iemand wordt ontslagen omdat hij bij zijn werkgever heeft gestolen. Of iemand is in financiële problemen gekomen omdat hij is gaan gokken of een te dure auto heeft gekocht. In dit soort situaties zal het Waarborgfonds de bank wel schadeloos stellen, maar het uitbetaalde bedrag vervolgens op de (voormalig) huiseigenaar verhalen. Alleen in het geval iemand buiten zijn schuld in de financiële problemen is gekomen, kan het Waarborgfonds besluiten om de restschuld kwijt te schelden. Ook wanneer u beschikt over een Nationale Hypotheek Garantie, heeft u er dus een groot belang bij om te zorgen dat u aan uw betalingsverplichtingen blijft voldoen. Wilt u meer informatie over de voordelen van een Nationale Hypotheek Garantie? Wij vertellen u hierover graag meer. Ook bij een lening voor het verbouwen van uw woning of het treffen van maatregelen die uw woning “energieneutraal” maken, kunt u vaak een Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Bel ons nu!

 

Print

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen over hypotheken en verzekeringen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang periodiek de meest interessante topics.