Wil je weten wat er nieuw is sinds 1 januari? Wij vertellen je graag meer over de bijgestelde normen voor de NHG.
Verhoogde NHG-grens en ongewijzigde borgtochtprovisie
Vanaf het nieuwe jaar is de NHG-grens omhoog gegaan. Je kunt nu een woning met een waarde tot 435.000 euro financieren onder de NHG. Als je investeert in energiebesparende maatregelen, mag de waarde zelfs tot 461.100 euro zijn. Het bedrag dat je als vergoeding betaalt voor de NHG, de borgtochtprovisie, is gelijk gebleven: 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Deze getallen worden ieder jaar aangepast naar de gemiddelde huizenprijs. Zo krijg je in de toekomst, ook in 2024, de kans om te kiezen voor de bescherming die de NHG biedt wanneer je financiële problemen krijgt, je huis gedwongen moet verkopen of met een restschuld zit.
Verbinding tussen schuld en eigendom
In 2024 zal de regel ingaan dat wanneer je een lening aangaat met NHG, je ook mede-eigenaar van het huis moet zijn. Dit zorgt ervoor dat als jij voor een lening moet betalen, je ook de voordelen hebt van het eigenaarschap. En omgekeerd: als je eigenaar bent, dan moet je ook medeverantwoordelijk zijn voor de lening. Want zonder deze wederzijdse afhankelijkheid zou de NHG extra risico lopen bij het verkopen van de woning.
Aanpassing voor het flexibel budget in de werkgeversverklaring
Je flexibele budget mag meegeteld worden voor de hypotheek als aan bepaalde eisen is voldaan. Vanaf het begin van 2024 moet dit duidelijk op je werkgeversverklaring staan. Delen van je budget moeten aan drie criteria voldoen: het moet gegarandeerd zijn volgens je arbeidsvoorwaarden, alleen uitbetaald kunnen worden als geld en geen specifieke bestemming hebben, zoals een vergoeding voor reiskosten of een budget voor opleidingen. Deze verandering helpt werkgevers makkelijker aan te geven welk deel van je budget in aanmerking komt en versnelt en vereenvoudigt het hypotheektraject.