Waar moet je op letten bij het aanvragen van een voorlopige teruggave van de Belastingdienst?
Via een voorlopige teruggave kun je een voorschot krijgen op wat je via de Belastingdienst terugkrijgt. Stel het bedrag vooral niet te hoog in.
Vooral onder huiseigenaren is de voorlopige teruggave gebruikelijk. Dat is ook goed te verklaren, want de betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Het gaat vaak om aftrekposten van een paar honderd euro per maand. Door een voorlopige teruggave krijg je extra maandelijkse bestedingsruimte. Hoe vraag je het aan en hoe kun je het weer wijzigen?
Hoe vraag je een voorlopige teruggave aan?
Het aanvragen doe je via de website van de Belastingdienst. Op de website kun je inloggen met je DigiD. Het is ook mogelijk via de app van de Belastingdienst. Na het inloggen kun je kiezen voor de optie voorlopige teruggave. Vul vervolgens jouw gegevens zo nauwkeurig mogelijk in. De inkomsten mag je schatten. De ingevulde gegevens zijn namelijk schattingen. In de jaarlijkse aangifte volgt de afrekening. Een te hoge voorlopige teruggave heeft tot gevolg dat je over de jaarlijkse aangifte terug moet betalen. Schat het bedrag aan voorlopige teruggave dus voorzichtig in.
Schat de teruggave te laag in
Je vraagt een voorlopige teruggave aan, maar je wilt voorkomen dat je bij de jaarafrekening bij moet betalen. Dat kun je voorkomen door de betaalde hypotheekrente in het jaar lager in te schatten. Op deze manier voorkom je dat de voorlopige opgave een paar tientjes in de maand te hoog is. Bij een te hoge teruggave kun je bij de jaarafrekening geconfronteerd worden met een terugbetaling van honderden euro’s.
Hoe kun je een voorlopige teruggave aanpassen?
In de laatste maanden van het jaar heeft het aanpassen van de voorlopige teruggave niet zoveel zin meer. Het kost de Belastingdienst namelijk meerdere weken om de aanpassingen door te voeren. Door het aanvragen van een nieuwe voorlopige teruggave wordt de oude overschreven. De oude wordt dus automatisch vervangen door de nieuwe.
Houd rekening met een dalende teruggave
In de moderne hypotheken los je maandelijks af op de hypotheekschuld. Hierdoor zakt iedere maand ook de teruggave van de Belastingdienst. Houd hier rekening mee bij het inschatten van de teruggave, ook als je de beschikking voor 2024 ontvangt. De voorlopige teruggave voor 2024 krijg je automatisch als je ook al een voorlopige teruggave hebt in 2023. Controleer zelf nog wel even of ze van de juiste bedragen uit zijn gegaan, anders kun je het nog aanpassen.
Geen voorlopige teruggave maar een spaarpot opbouwen
Of je laat de voorlopige teruggave achterwege en je bouwt een spaarpot op. Bij de jaarlijkse aangifte kun je het bedrag in één keer terug ontvangen. Als je aangifte doet voor 1 mei, krijg je waarschijnlijk voor 1 juli de teruggave gestort op jouw rekening.
Zou je graag een beter overzicht van je financiën willen hebben? Wij kunnen je hierbij helpen.