Over enkele maanden moet de aangifte inkomstenbelasting van 2023 worden ingediend. Hoe kun je je voorbereiden?
De komende maanden ga je financiële gegevens verzamelen over 2023. Vanaf maart kun je namelijk weer de belastingaangifte invullen. Wat moet je niet vergeten?
De Belastingdienst zorgt voor een gedeeltelijk ingevulde aangifte, maar deze gegevens moet je controleren. In sommige gevallen moet je de gegevens zelf ook nog aanvullen met aftrekposten waar je baat bij kunt hebben. Voor ondernemers is de aangifte weer stukken complexer. Vaak besteden ondernemers de aangifte uit aan de boekhouder of accountant. Wij komen alvast met een aantal aandachtspunten. Waar moet je op letten en waar kun je alvast bewijsstukken over verzamelen?
Ben je verhuisd in 2023?
Door het kopen van een eigen huis heb je extra aftrekposten die je zeker niet moet vergeten. Het gaat namelijk om ruime aftrekposten, die je in de aangifte mee mag nemen. De kosten die gemaakt zijn voor het rond krijgen van de financiering zijn namelijk aftrekbaar. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende kostenposten:
- Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
- Het laten taxeren van het huis
- Notariskosten voor de hypotheekakte
- Kosten voor het krijgen van NHG op de hypotheek
- De taxatiekosten (voor de hypotheek)
- Overdrachtsbelasting en de beloning voor de aankoopmakelaar
Heb je ook lijfrentepremie betaald?
Ben je bezig met het aanvullen van je pensioen met een lijfrentekapitaal? De inleg kun je aftrekken van het inkomen. Zodra je met pensioen gaat, kun je met het opgebouwde kapitaal een jaarlijkse of maandelijkse uitkering aankopen. Het voordeel is dat je de inleg nu af kunt trekken tegen een hoog tarief. Na pensionering zit je waarschijnlijk op een lager tarief. Door deze constructie kun je een fiscaal voordeel behalen. Het geld dat als lijfrente gestort is, telt niet meer mee als vermogen waarover je jaarlijks belasting moet betalen. Dat is nog een extra voordeel van het opbouwen van een lijfrentekapitaal.
Ondernemers hebben extra aftrekposten
Als ondernemer kun je profiteren van aftrekposten waar werknemers geen recht op hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Ondernemers kunnen ook nog profiteren van verschillende manieren om versneld af te schrijven op aangekochte bedrijfsmiddelen. Ook bestaat er recht op de mkb winstvrijstelling. Dit voordeel bestaat uit vrijstelling van 14 procent van de winst. Hier heb je ook recht op als je niet onder de definitie mkb’er valt.
De premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar
Ondernemers hebben bij arbeidsongeschiktheid geen sociaal vangnet waar ze op terug kunnen vallen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is het financiële risico wel te verzekeren. De premie die hiervoor is betaald, is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting.
Heb je in 2023 hoge zorgkosten gemaakt?
Zorgkosten de niet verzekerd zijn in de zorgverzekering, draag je zelf. Bij hoge kosten kun je een deel van de kosten van de Belastingdienst terugkrijgen. Let wel op het drempelbedrag. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen is er een bedrag opgenomen waar je boven moet zitten om van deze aftrekpost gebruik te kunnen maken. Voor de meeste Nederlanders gaat het in 2023 om een drempelinkomen van 1,65 procent van het inkomen.
Zou je meer overzicht willen krijgen in je financiën? Wij kijken graag met je mee.