Een WOZ-check is zinvol
In deze periode valt de WOZ-beschikking weer op de mat. De kans bestaat dat je woning voor de WOZ te hoog wordt gewaardeerd.
In dat geval betaal je ook meer aan WOZ-waarde gekoppelde belastingen dan nodig is, zoals eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting, water- en afvalheffingen en in het kader van de erfbelasting. Een specialist die kan helpen bij bezwaar is bijvoorbeeld: previcus.nl
Top 5 WOZ bezwaar argumenten
1: Achterstallig onderhoud
Objecten waarbij sprake is van een matige tot slechte onderhoudstoestand, of zelfs achterstallig onderhoud, worden moeilijker verkocht. Maar wanneer is er sprake van een slechte onderhoudstoestand of achterstallig onderhoud? Denk hierbij aan: afbladerend/verouderd schilderwerk, houtrot in balken en/of kozijnen, problemen aan de dakconstructie, vochtproblemen, verouderde gasinstallatie, elektrische installatie en/of waterleidingen. Maar ook een gedateerde keuken en badkamer worden gezien als achterstallig onderhoud. Een potentiële koper zal voor een woning met achterstallig onderhoud minder betalen dan voor een vergelijkbaar object waarbij het onderhoud wel op peil is. Het is dan ook belangrijk dat de gemeente hier in de taxatie rekening mee houdt.
2: Belemmerende omgevingsfactoren
3: Asbest
4: Scheurvorming
Scheurvorming in een woning kan het gevolg zijn van zetting, krimp, kruip, voorspanning, belastingen en corrosie van de wapening. Scheurvorming zorgt voor instabiliteit van een gebouw. Het risico op verdere problemen aan het pand en de kosten voor de herstelwerkzaamheden hebben een negatieve invloed op de waarde van het pand. De gemeente dient hier dan ook rekening mee te houden bij de WOZ waardebepaling.
5: Energielabel
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Maar weinig mensen weten dat het energielabel verplicht is bij de verkoop of verhuur van een woning. Potentiële kopers kunnen op deze manier in één oogopslag zien of de kosten voor gas en elektriciteit van een woning laag of juist hoog zijn. Een woning met een energielabel E of lager wordt bestempeld als een ‘niet zuinige’ woning, wat een hoge energierekening betekent. Kenmerken van een ‘niet zuinige’ woning zijn vaak slechte isolatie, enkel glas en het ontbreken van of een verouderde verwarmingsinstallatie. Een woning met een matig tot slecht energielabel staat gemiddeld langer te koop en de opbrengst ligt vaak lager dan die van vergelijkbare objecten waarbij het energielabel hoger is. Benieuwd naar uw energielabel kijk dan op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/