Met schadevrije jaren kun je de premie voor de autoverzekering verlagen. Door pech kun je ook negatieve schadevrije jaren hebben. Wat zijn de gevolgen?
Door in een jaar geen schades te claimen op de autoverzekering bouw je één schadevrij jaar op. Na het claimen van een schade op de autoverzekering verlies je in één keer vijf schadevrije jaren. Vooral beginnende bestuurders kunnen na één schade al meerdere negatieve schadevrije jaren op naam krijgen. Het verzekeren van een auto kan hierdoor lastiger en duurder worden.
Schadevrij rijden zorgt voor een lagere premie voor de autoverzekering
In de autoverzekering worden de hoogste premies in rekening gebracht bij de automobilisten die volgens de verzekeraar een groter risico zijn. Dat kan veroorzaakt worden door een hoge waarde van de auto en doordat je in een regio woont waarvoor de verzekeraars een hogere premie rekenen. Ook als je weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd betaal je relatief veel voor de autoverzekering.
Hoe ontstaan negatieve schadevrije jaren?
Als je een claim indient terwijl je nog maar weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan kan het zijn dat je negatieve schadevrije jaren krijgt. Dit betekent dat je in plaats van een korting op je verzekeringspremie, juist een toeslag moet betalen. Deze toeslag kan behoorlijk hoog zijn, sommige verzekeraars verdubbelen zelfs de normale premie.
Vooral beginnende bestuurders hebben last van negatieve schadevrije jaren
Jonge bestuurders tot 24 jaar oud betalen gemiddeld veel meer voor de autoverzekering in vergelijking met oudere automobilisten. Ze hebben ook nog de pech dat ze weinig schadevrije jaren hebben, dus goedkoop verzekeren kunnen jongeren niet. Het probleem wordt nog groter als jongeren een schuldschade veroorzaken. Dat zorgt voor een daling van het aantal jaren. Als het gebeurt in het eerste verzekeringsjaar komen ze uit op -5. Vervolgens willen veel verzekeraars voor de jongere geen autoverzekering meer afsluiten.
Kleine schade niet indienen?
Soms kan het voordeliger zijn om een kleinere schade niet te claimen bij je verzekeraar. Als je een claim indient daal je bij elke verzekeraar altijd vijf schadevrije jaren terug op de ladder, ongeacht het schadebedrag. In het geval van een kleine schade kan het soms voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen in plaats van je schadevrije jaren te laten dalen.
Pas op met private lease
Wist je dat je opgebouwde schadevrije jaren ook weer kunt verliezen zonder dat je schades veroorzaakt? Namelijk door het kiezen voor private lease. In dat geval heb je namelijk geen autoverzekering meer op eigen naam. Leasebedrijven nemen de opgebouwde jaren vaak niet in gebruik en de opgebouwde schadevrije jaren verdampen hierdoor na een aantal jaren (dit verschilt per verzekeraar). Houd hier rekening mee als je kiest voor private lease.
Ben je benieuwd of jouw auto nog steeds goed of zelfs te goed verzekerd is? Wij kijken het graag voor je na.