De verzekeringen hebben periodiek aandacht nodig, maar bij veranderingen in je leven is aandacht voor het verzekeren zelfs noodzakelijk. Wat zijn belangrijke veranderingen?
Verzekeren is maatwerk en dat is ook nog tijdsafhankelijk. Door veranderingen in je leven kunnen andere risico’s aan het licht komen of vallen er juist risico’s weg. Voor een aantal ingrijpende aanpassingen leggen we uit wat in de praktijk de gevolgen zijn.
De verzekeringen aanpassen in verband met gezinsuitbreiding
Het krijgen van kinderen vraagt om een aanpassing van de verzekeringen. Je woont bijvoorbeeld samen met je partner en binnenkort verwachten jullie een baby. Dit heeft invloed op meerdere verzekeringen. De uitvaartverzekeraar stel je hiervan op de hoogte, maar het kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering. En vergeet ook de reisverzekering niet. Tijdens de zwangerschap kunnen jullie al in overleg gaan met jullie verzekeringsadviseur over de aanpassingen.
Een huis kopen
Door het kopen van een huis ontstaat er ook weer een andere behoefte aan verzekeringen. Zodra je het huis op naam hebt, moet je het huis verzekeren tegen brand, inbraak en andere dreigende gevaren. De geldverstrekker waar de hypotheek loopt zal deze verzekering ook verplicht stellen. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is ook aan te raden en de geldverstrekker kan deze verzekering verplichten. Bij overlijden van een van de huiseigenaren keert de verzekering een bedrag uit waarmee de hypotheekschuld deels of volledig wordt afbetaald. Het kopen van een huis heeft bijvoorbeeld ook invloed op de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.
Samenwonen en trouwen en het weer verbreken van de relatie
Het samenvoegen of juist weer uit elkaar trekken van een huishouden vraagt ook om aandacht voor de verzekeringen. Bij het samenvoegen van inboedels heb je geen twee inboedelverzekeringen meer nodig. Eén verzekering dekt namelijk de lading. Hetzelfde geldt ook voor de aansprakelijkheidsverzekering.
Bij het verbreken van de relatie moeten er juist weer nieuwe verzekeringen worden afgesloten. Heb ook aandacht voor de autoverzekering en levensverzekeringen. Bij dit soort veranderingen moet er kritisch worden gekeken naar bijvoorbeeld de begunstiging in een overlijdensrisicoverzekering.
Overlijden van een gezinslid
Na het overlijden komen de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering tot uitkering. De verzekeraars moeten van het overlijden op de hoogte zijn om uit te kunnen keren. Daarna kunnen de nabestaanden samen met de adviseur inzichtelijk maken wat het overlijden voor invloed heeft op de verzekering. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de autoverzekering?
Wijziging van werkgever
Als je overstapt naar een andere werkgever kan het zijn dat je pensioenuitvoerder ook wijzigt. Dat kan ook weer gevolgen hebben voor het nabestaanden pensioen voor je overblijvende partner. Is bijvoorbeeld bij het aangaan van een hypotheek rekening gehouden met een bepaalde hoogte van het nabestaanden pensioen en dat wordt bij de nieuwe werkgever lager, dan zijn de lasten voor de achterblijvende partner wellicht niet meer op te brengen. Het risico bij overlijden zou dan opnieuw bekeken moeten worden.
Zou je willen weten of je verzekeringen nog passen bij jouw situatie? Onze adviseurs helpen je hier graag bij.