De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn de twee populairste hypotheekvormen. De lineaire hypotheek wordt minder vaak gekozen. Dit komt deels door misverstanden.
Tegenwoordig worden er eisen aan gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt de betaalde hypotheekrente aftrekken van jouw inkomen als je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiest voor een hypotheekvorm waarin een maandelijkse aflossing verwerkt zit.
De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die eisen. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm, maar de lineaire hypotheek heeft grote voordelen. Wat zijn veel voorkomende misverstanden?
Misverstand #1: De lineaire hypotheek is duurder
Zowel in de lineaire hypotheek als in de annuïteitenhypotheek los je de volledige lening af gedurende de looptijd van de hypotheek. Maar het grote verschil is dat je in de lineaire hypotheek de eerste jaren van de looptijd veel sneller aflost in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaal je minder euro’s aan rente over de gehele looptijd gerekend. De lineaire hypotheek is dus over de gehele looptijd gerekend goedkoper.
Misverstand #2: De lineaire hypotheek is geen verstandige keuze
Veel mensen denken dat de lineaire hypotheek geen verstandige keuze is, omdat de maandlasten hoger zijn dan in de annuïteitenhypotheek. Dat klopt inderdaad, maar dat is tijdelijk. De lineaire hypotheek begint met hoge maandlasten en na iedere aflossing zakken de maandlasten iets. Omdat je in de lineaire hypotheek sneller aflost, is de lineaire hypotheek mogelijk de verstandigste keuze. Je hebt namelijk een sneller dalende hypotheekschuld, dus een kleinere kans op een restschuld als het huis verkocht moet worden.
Misverstand #3 :De lineaire hypotheek is onaantrekkelijk door het lagere fiscaal voordeel
Het klopt inderdaad dat je met de annuïteitenhypotheek recht hebt op een grotere teruggave van de Belastingdienst gedurende de looptijd, maar dat komt doordat je zelf meer aan rente betaalt. De rentelasten zijn aftrekbaar, maar het is nog beter om lage rentelasten te hebben. Het overgrote deel van de rentelasten betaal je zelf. De lasten zijn groter dan het fiscale voordeel.
Misverstand #4: De lineaire hypotheek is altijd de verstandigste keuze
Nee, in sommige gevallen kun je beter kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Door de naar verhouding hoge maandlasten gedurende de eerste jaren van de hypotheek, is het mogelijk dat je de maandlasten niet kunt dragen. Door te kiezen voor de annuïteitenhypotheek houd je de hypotheeklasten in het begin zo laag mogelijk. Het kiezen voor de lineaire hypotheek kan er dus voor zorgen dat je de hypotheek niet kunt afsluiten, terwijl het wel lukt met een annuïteitenhypotheek .
Heb je nog vragen over de lineaire hypotheek of over een andere hypotheekvorm? Wij plannen graag een gesprek met jou in.